{ "title": "Galata Kulesi", "image": "https://www.galatakulesi.gen.tr/images/galata-kulesi.jpg", "date": "20.01.2024 10:46:13", "author": "Selay", "article": [ { "article": "
Galata Kulesi 528 yılında inşa edilmiş İstanbul'un Galata semtinin en önemli sembolüdür. Galata Kulesi üzerinde İstanbul Boğazı, Haliç ve İstanbul mükemmel olarak izlenebilmektedir. Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında inşa ettirilen Galata Kulesi ilk olarak Fener Kulesi diye inşa ettirilmiş dünyanın en eski kulelerinden bir tanesidir. Yerden çatıya kadar 69,90 metre yüksekliğe sahip Galata Kulesinin duvar kalınlığı 3,75 m iken, iç çapı ise 8,95 m, dış çapı da 16,45 metredir. Galata Kulesi ile ilgili yapılan araştırmalar sonucu işlenmemiş moloz taşından yapıldığı ve ağırlığının yaklaşık olarak 10.000 ton olduğu belirlenmiştir. Galata Kulesi hakkında yapılan araştırmalarda tarihteki dönemlerde intihar olaylarının yaşandığı kayıtlara geçmiştir. Bir Avustralyalı 1876 yılında nöbetçilerin dalgın bir anında kendisini kuleden aşağı atarak intihar etmiştir. Ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan'ın 15 yaşındaki oğlu Vedat Oğuzcan 6 Haziran 1973'te kendini kuleden aşağı atarak intihar etmiştir. Ümit Yaşar bu olayın sonrasında Galata Kulesi adlı şiirini yazmıştır.

Galata Kulesinin Tarihi
Galata Kulesi Bizanslıların döneminde deniz malzemeler için depo olarak kullanılırken, İstanbul'un Fethi'nden sonra gözetleme kulesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde zindan halinde kullanılan Galata Kulesinin daha sonraları yangın kulesi olarak da kullanıldığı bilinmektedir. 4. Murat zamanında donanma malzeme deposu olarak kullanılan kule, şimdilerde ise turizm tesisi olarak hizmet vermektedir.

Galata Kulesi İstanbul'a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken ulaşımı da oldukça kolay sağlanan müthiş bir manzaraya sahiptir. Şimdilerde üst katlarda cafe ve restoran bulunmaktadır. Galata Kulesinden Üsküdar'a kadar kendi yaptığı kanatlar ile uçan Ahmet Çelebi Galata Kulesinin ve kendi adından İngiltere'de uzun yıllar söz ettirmiştir. Günümüzde Galata Kulesi ile ilgili bilim adamları herhangi bir çalışma yapmamaktadır. Bu nedenle sadece turistlerin gezip görmek amacıyla kullandıkları müthiş bir tarihi eser olarak bilinmektedir.
" } ] }